BRUKA: Cecina pesma u knjizi za peti razred?!

BRUKA: Cecina pesma u knjizi za peti razred?!

BRUKA: Cecina pesma u knjizi za peti razred?!

BRUKA: Cecina pesma u knjizi za peti razred?!

Svakim danom u svakom pogledu ovo društvo sve više juri ka dnu. Kada smo došli do fotografije koju možete da vidite u ovoj vesti, pomislili smo da je to – to, da dublje od ovoga ne može.

Jer, kako drukčije objasniti da se u udžbeniku za peti razred osnovne škole (dakle, za dečake i devojčice uzrasta oko 10 godina) pojavljuje ni manje ni više nego stihovi pesme „Lepi grome moj“, koju izvodi Svetlana – Ceca Ražnatović, osoba koja je u ovoj zemlji osuđena za „protivprano prisvajanje novca“, narodski rečeno – za krađu!

Na slici ispod (označene crvenom strelicom) možete da vidite stihove iz refrena pomenute pesme koju izvodi Ražnatovićeva, koja je inače sa njenog albuma „Idealno loša“ iz 2006. godine.

 

             Tekst -označen crvenom strelicom

Sami stihovi pesme, pored toga što svojom literarnom vrednošću ne zaslužuju da se nađu u bilo kom udžbeniku u ovoj zemlji, mogu da budu problematični i iz još jednog dodatnog razloga: kome, zapravo, Ceca, peva „lepi grome moj“? Ko je taj sa kim je ona išla pa je tlo „nekad pod njima pucalo“?! Da, baš tim rečima.

Da li je možda ovde reč o njenom bivšem mužu, Željku Ražnatoviću Arkanu, notornom kriminalcu i ratnom zločincu?! Ako jeste, da li je to put kojim želimo da idu deca u ovoj zemlji?! Da li u čitankama i udžbenicima trebaju da čitaju o tome kako jedan lopov peva o tome kako voli drugog lopova i ubicu?

 

Pored toliko lepih i vrednijih pesama iz naše kulturne baštine, u dečijem udžbeniku se našla pesma osobe koja ni po čemu ne sme da bude uzor deci u Srbiji. Mi, smatramo da ni ostale pesme iz rok i pop žanra možda ne bi trebalo da se nađu u ovoj knjizi, ali Cecinoj pesmi, bez dileme – nije tu mesto.

Na kraju se pitamo: da li će iko odgovarati za ovo? Neko iz Vlade, koja kontroliše Ministarstvo prosvete koje izdaje sve udžbenike u ovoj zemlji? Ministar prosvete Mladen Šarčević (na slici ispod), koji nije sprečio da se ova knjiga pojavi u školama? „Stručnjaci“ iz Ministarstva prosvete koji su radili na ovoj knjizi? Bilo ko?

Izvor:Gerila Foto:Printscreen

Close