Kodeks

KODEKS PONAŠANjA ČLANOVA REPUBLIKANSKE STRANKE

 

Svi članovi Republikanske stranke obavezni su da se pridržavaju ovog kodeksa u međusobnoj komunikaciji, kao i prilikom službene komunikacije sa trećim licima bilo da se predstavljaju kao članovi Republikanske stranke ili su kao takvi prepoznati. Članovi Republikanske stranke moraju uvek imati u vidu da prilikom komunikacije predstavljaju stranku i da imaju obavezu da stranku predstavljaju na najbolji način.

1. Članovi Republikanske stranke u obraćanju koriste ljubazan stil govora, kako u službenim prostorijama stranke tako i prilikom službene komunikacije sa trećim licima bilo da se predstavljaju kao članovi Republikanske stranke ili su kao takvi prepoznati.
2. Prilikom javljanja na telefonski poziv u službenim prostorijama stranke članovi su obavezni da odgovore na sledeći način:
- Republikanska stranka, lokacija (centrala, gradski ili opštinski odbor),
- pozdrav (dobro jutro, dobar dan, dobro veče),
- predstavljanje (svoje ime), i na kraju
- izvolite.
Primer: Republikanska stranka, opštinski odbor Voždovac, dobar dan, Marija govori, izvolite....
3. Članovi Republikanske stranke se oslovljavaju na primeren način, izbegavaju svađe i sukobe, ne učestvuju u prenošenju nepouzdanih informacija (glasina), ne komentarišu osobu koja nije prisutna u malicioznom maniru (ne učestvuju u ogovaranju), štite druge članove stranke od uvredljivih ili ponižavajućih izjava predlogom-''o tome možemo diskutovati kada on-ona bude sa nama'', ne prekidaju razgovore koji su u toku i ne upadaju u reč sagovorniku.
4. Komunikacija putem e-mail-a se vrši po instrukcijama direktora stranke.
5. Komunikacija formom na papiru vrši se isključivo na memorandumu Republikanske stranke.
6. Javni nastupi i iznošenje stavova i mišljenja stranke su u isključivoj nadležnosti Predsednika stranke, direktora stranke i predsednika Izvršnog odbora stranke.
7. Saopštenja u ime stranke daje portparol stranke.
8. Otvaranje zvaničnih sastanaka i davanje reči govornicima vrši portparol stranke.
9. Međusobni odnosi članova stranke podrazumevaju opšta pravila kulture u ophođenju, sa posebno akcentovanim uvažavanjem ličnosti, tolerancijom, poštovanjem različitosti i poštovanjem autoriteta.
10. Među članovima Republikanske stranke neprihvatljivo je ponašanje koje sadrži uvrede, diskriminaciju u svakom obliku ili formi, fizičko ili psihičko zlostavljanje, pretnje, vulgarno izražavanje, omalovažavanje, verbalni ili fizički napad, kao i svako drugo nasilničko ponašanje koje može ugroziti integritet i dostojanstvo druge osobe.

SASTANCI

Međudržavni sastanci se održavaju uz obavezno prisustvo Predsednika, predsednika Izvršnog odbora stranke i direktora stranke. Raspored sedenja je u navedenom redosledu ukoliko organizator sastanka ne predloži drugačije. Ponašanje na sastanku je odrđeno poštovanjem običaja domaćina. Prilikom održavanja ovih sastanaka obavezno je poneti državnu zastavu i zastavu stranke. Predsednik stranke predstavlja svoje saradnike i govori u ime stranke. Ukoliko se ukaže potreba Predsednik daje reč svojim saradnicima.
Sastanke koji nisu međudržavnog tipa otvara predsedavajući koji je po pravilniku stranke sazvao sastanak, vodi sastanak, daje i oduzima reč i predlaže zaključke. Govornici treba da poštuju vreme i pažnju prisutnih i ne drže reč duže od pet minuta, osim u slučaju potrebe za detaljnim izlaganjem koje je potrebno posebno najaviti.
U obraćanju na sastancima primenjuju se pravila komunikacije koja su navedena u ovom dokumentu pod brojevima od 1 do 10.
Preporučeno je koristiti reči ''molim'' i ''hvala'' koje daju veću snagu izgovorenom i utiču na opšti ton sastanka u pozitivnom smislu.

 

PRAVILA OBLAČENjA ( DRESS CODE )

 

Članovi Republikanske stranke moraju svojim primerom podizati standard kako ponašanja tako i izgleda svojih sugrađana, vodeći računa o ličnoj higijeni i urednosti kao pokazatelju poštovanja prema okruženju.
Predsednik, članovi predsedništva i članovi izvršnog odbora moraju na svim zvaničnim okupljanjima nositi: muškarci crna ili teget odela, belu ili plavu košulju, bordo kravatu i bedž stranke na reveru, žene: crnu ili teget suknju sa prikladnim sakoom, plavu ili belu košulju ili bluzu i bedž stranke na reveru.

 

PROSTORIJE REPUBLIKANSKE STRANKE

 

Prostorije Republikanske stranke moraju biti čiste, provetrene i opremljene neophodnom infrasrtukturom za rad. U prostorijama Republikanske stranke mora na vidnom mestu biti istaknuta zastava Republikanske stranke i državni i stranački simboli.
Prostorije Republikanske stranke su prostor koji je predviđen za političko organizovanje i kao takav mora u svim pojedinostima zadovoljavati standarde koje političko organizovanje podrazumeva.
U prostorijama Republikanske stranke nije dozvoljeno unošenje i konzumiranje alkoholnih pića niti korišćenje bilo kojih opojnih sredstava.
U prostorije Republikanske stranke nije dozvoljeno unositi vatreno oružje osim licima koja po zakonu imaju pravo na to, i uz dozvolu rukovodstva stranke.

Close