Saopštenje:SVETLO U TUNELU MEDIJSKOG MRAKA SRBIJE

Saopštenje:SVETLO U TUNELU MEDIJSKOG MRAKA SRBIJE

Saopštenje:SVETLO U TUNELU MEDIJSKOG MRAKA SRBIJE

                      SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

 Hrabrim javnim nastupom dokazala kako  “strahovlada”    Vučića cenzuriše medije     

Republikanska stranka daje apsolutnu podršku inicijativi Branke Lazić, novinarke koja se godinama pošteno radeći svoj posao dostojanstveno bori sa “vetrenjačama” i nepravdama koje su joj nanete u karijeri, da se napokon obrati javnosti, medijima i politilkim strankama.

Mi republikanci smatramo da je slučaj Branke Lazić jedinstven slučaj u ovoj profesiji ugrožavanja ljudskih prava i uskraćivanja prava na rad novinaru, čija je profesionalna dužnost kao i svim medijima da ukazuje, na nepravilnosti i na propuste u radu državnih organa. Visoki profecionalac, koja zna šta je dužnost i čast novinarske profesije Lazić je i odlučila da njen slučaj iznese u javnost kako bi se sprečila da se to i drugima dešava kao i da ohrabri sve građane da se bore za svoja zakonska prava.

Jedno je rad na "crno" u Ministarstvu zdravlja, a drugo nemogućnost da se Lazić odjavi iz radnog odnosa već sedam godina iz Agencije "SINA", koja je pripadala rukovodstvu sada Adria Media Group.

Posle emitovanja priloga na tv Prva u emisiji “Jutro sa Jovanom i Srđanom” gde je iznet i problem Branke Lazić, “blokirani” su svi mediji i ni jedna informacija dalje o njenom slučaju nije mogla da se objavi.

Otvoreno pismo medijima, poziv koji je Branka Lazić uputila udruženjima novinarima UNS, NUNS i kolegama naišao je na najcrnju cenzuru, zid ćutanja, blokirana je svaka dalja informacija o sramnom radu državnih organa u Srbiji i to direktno sa vrha vlasti, sa čime smo mi upoznati. Da li to znači da samo Željko Mitrović, uništitelj srpskog naroda medijskim srozavanjem nacije i glavni stub podrške nakaradnoj vlasti Vučića ima pravo na otvorena pisma, a da građani nemaju prava da se obrate javnosti?

Ovde je reč o kukavičkom cenzurisanju informacija, kao i blokadi javne reči jer se vlast boji istine i svakog javnog nastupa kritike, što je prepoznala upravo kroz hrabre javne nastupe Branke Lazić, novinarke koja ne želi da se pridruži onima koji prikrivaju greške institucija bez obzira o kome je reč. I to je strašno, jer, ako neko ko ipak ima pristup medijima kao novinar ne može da se izbori za svoja prava, šta mogu da očekuju građani Srbije kojima je ta mogućnost uskraćena.

Ovo je i direktan dokaz koliko mediji u službi vlasti, čak i oni koje se predstavljaju da su navodno opozicioni “najgrublje” krše sva pravila etičkog kodeksa novinarstva, pravo na istinitu informisanost javnosti. Pod apsolutnom diktaturom nad slobodom govora svi mediji direktno na taj način prikrivaju greške institucija i utiču na volju i slobodu mišljenja građana Srbije, tužilaštva, pravosudnih organa...

Realnost dokazuje da institucije ne rade po zakonu svoj posao u Srbiji i krše sva moguća ljudska prava građana, a mediji ćute što dovodi u sumnju da upravo hrabrost i istinoljubivost Branke Lazić smeta svakoj korumpiranoj instituciji u državi i ometa je u karijeri.

Republikanska stranka zahteva da Aleksandar Vučić prestane da zloupotrebljava vlast na svim nivoima i da “strahovladom” direktno sprečava pravosudne organe, institucije i medije da rade svoj posao, da lične interese stavlja iznad javnog interesa, zakona i istine, a sve u cilju zaštite protivzakonitih radnji svojih “poslušnika” iz Napredne stranke.

Republikanska stranka će uvek zaštititi svakog građanina Srbije u borbi za pravdu i za ono što mu i pripada, u ovom slučaju Branke Lazić.

Predsednik republikanaca u Srbiji Nikola Sandulović se lično zauzeo za ovaj slučaj i obavestiće sve međunarodne institucije, kao i sve lidere Repulikanske stranke u svetu kako se ugrožavaju ljudska prava i koliki je medijski mrak u Srbiji.

 Deo iz Otvorenog pisma medijima:

“Kako bih sakrila sramotu države i “selektivnu pravdu koju sprovodi” strpljivo pokušavam da rešim problem u kome sam “zarobljena” godinama, civilizovanom konverzacijom i zakonskim sredstvima, van “svetla javnosti”.

Očekujem da mi pomognete da zajedno sa vama, mojim kolegama novinarima, što nam je i profesionalna dužnost, ukažemo na nepravilnosti u radu, kao i na propuste državnih organa koje sam doživela, i da navedemo institucije da zakonski rade svoj posao, kako se to više nikome ne bi ponovilo.”

 

OTVORENO PISMO MEDIJIMA
Urednicima i novinarima Srbije,

 Poštovane kolege,

Kako bih sakrila sramotu države i “selektivnu pravdu koju sprovodi” strpljivo pokušavam da rešim problem u kome sam “zarobljena” godinama, civilizovanom konverzacijom i zakonskim sredstvima, van “svetla javnosti”.

Očekujem da mi pomognete da zajedno sa vama, mojim kolegama novinarima, što nam je i profesionalna dužnost, ukažemo na nepravilnosti u radu, kao i na propuste državnih organa koje sam doživela, i da navedemo institucije da zakonski rade svoj posao, kako se to više nikome ne bi ponovilo.

 Objašnjenje

“Večernje novosti”,”Blic”,”Ekspres” i drugi mediji objavili su tekst 16.05.2018., o dve zaposlene u delu Ministarstva prosvete pri Vladi RS, koje ne mogu da se odjave iz radnog odnosa, gde navode da je to verovatno jedini slučaj u celoj Srbiji! Taj slučaj je opisan i u jutarnjem programu 17.05.2018. na Prva tv emitovan, a 22.05.2018. emitovan je i moj problem koji je sličan, ali još komplikovaniji.

Prilog TV Prva link

Problem odjave iz radnog odnosa

S obzirom na to da isti problem pokušavam da rešim sedam godina, ali u drugoj kompaniji Agenciji "SINA", koja je pripadala rukovodstvu sada Adria Media Group u Beogradu, gde takođe nema nikoga da me odjavi, jer je 2011. stečajni postupak proglašen neustavnim, a kompanija je i dalje aktivna. Molila sam, pisala molbe rukovodstvu, PIO fondu, RFZO- u, Inspekciji za rad, da me neko odjavi kako bih sebi plaćala makar zdravstveno osiguranje. Nemam doprinose, platu, a nema ko da mi da otkaz, niti kome ja da dam. Podnela sam i krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, decembra 2017., a odgovora nema već pet meseci.

Svi moji pokušaji svim raspoloživim i zakonskim sredstvima da se odjavim nisu urodili plodom, tako da nemam ni osnovna ljudska prava kao ni gore navedene radnice o kojima su mediji pisali.

         Rad na “crno” u Ministarstvu zdravlja

Osim toga neverovatno je i ono što sam doživela u službi Odnosi sa javnošću Ministarstva zdravlja, u periodu od 22.09.2014. sve do 4.02.2015., gde sam praktično radila na "crno", bez ijednog ugovora koji potvrđuje bilo kakav moj angažman i bez i jednog dinara. Svi moji pokušaji razumnog dogovora oko obeštećenja moga rada, nisu urodili plodom, tako da sam bila primorana da zbog obmane koja mi je naneta, ali i ugleda tužim Ministarstvo zdravlja, instituciju Vlade Republike Srbije u koju bi građani morali da imaju poverenja.

-Moram da naglasim da nemogućnost odjave iz radnog odnosa iz agencije SINA nije bila smetnja da potpišem ugovor u ministarstvu.-

 Meni je bila profesionalna satisfakcija da radim za Vladu Republike Srbije i sa ponosom sam prihvatila poziv i ne sanjajući da ću biti obmanuta u jednoj od najviših institucija u državi.

Radila sam kao savetnik u službi za odnose sa javnošću Ministarstva zdravlja, 2014 na 2015, tačno 4 meseca i 14 dana, bez ijednog potpisanog dokumenta o mom angažovanju, gde su mi stalno obećavali da ću potpisati ugovor, da budem strpljiva, dok sam ja profesionalno obavljala svoje obaveze.Kada sam saznala da će na to mesto primiti drugu osobu, tražila sam objašnjenje i umesto odgovora, rečeno mi je da ne dolazim više da radim, bez naknade i obrazloženja, čak se nisu ni zahvalili.

U Ministarstvu zdravlja se na sudu pravdaju da ja nisam tamo radila, upravo zato što nemam ugovor, iako imam sve dokaze da sam radila, dolazila na posao, obavljala zadatke koje sam dobijala iz kabineta, delila kancelariju sa državnim sekretarom, dobila telefon, mejl...To je apsurdno. Ja imam sve dokaze da sam radila i žao mi je što sam pravdu morala da potražim na sudu, umesto da rešimo taj problem na drugi način. Obraćala sam se za pomoć i predsedniku Vučiću.

Molila bih vas da me kontaktirate, jer sam sada spremna da ove sramne propuste države iznesem u javnost, kako bi i moj slučaj naterao institucije da rade svoj posao, posredstvom medija, u cilju istinitog informisanja javnosti građana Srbije.

U prilogu šaljem deo dokumenata kao dokaz onoga što sam navela.

24.05.2018.Beograd,                                  Srdačan pozdrav,

Branka Lazić, novinar

                           Bolji ljudi- za bolje sutra,

"Републиканска странка – Republikanus part-Никола Сандуловић".

Beograd, 29.05.2018.

   Републиканскa странка - Republikánus párt

Close