Tramp: Rusiji nove sankcije čim ih zasluži

Tramp: Rusiji nove sankcije čim ih zasluži

Tramp: Rusiji nove sankcije čim ih zasluži

Američki predsednik, komentarišući eventualne nove sankcije Rusiji, izjavio je da niko nije tako oštar prema Moskvi kao on.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da niko nije tako oštar prema Rusiji kao on i poručio da će Moskvi uvesti nove sankcije "čim ih ona zasluži". On je, međutim, istakao da je izgradnja dobrih odnosa s Rusijom "dobra, a ne loša" stvar, prenosi Tanjug.

"Niko nije oštriji prema Rusiji od predsednika Donalda Trumpa. Rusija će vam reći, niko nije oštriji od Donalda Trumpa", rekao je predsednik Sjedinjenih Američkih Država na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Trump je pomenuo i nedavnu zajedničku američku, francuski i britansku vojnu operaciju na Siriju, ističući da je udar bio "apsolutno precizan".

Agencija AP navodi da je Tramp izbegavao kritikuje Rusiju i da je drugima iz administracije ostavljao da objave najave o sankcijama. Američki predsednik je počeo da kritikuje Rusiju preko Twittera posle navodnog hemijskog napada u Siriji, 7. aprila.

Odgođene sankcije

Visoki zvaničnik američke administracije je izjavo ranije ove sedmice da je Tramp odgodio uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i verovatno ih ni neće odobriti ukoliko Moskva ne izvede novi cyber napad, ili ne napravi neku drugu provokaciju.

Američka ambasadorka pri UN Nikki Haley rekla je pre nekoliko dana kako Washington priprema nove sankcije Rusiji zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, ali je neimenovani zvaničnik Reutersu dan kasnije kazao kako je "ambasadorka ovaj put istrčala pred rudu".

Washington Post je prvi javio kako je Tramp obustavio plan o dodatnim ekonomskim sankcijama Rusiji.

Neimenovani zvaničnik administracije SAD-a rekao je kako je Trump zabrinut da bi nametanje dodatnih sankcija odmah nakon udara na čelu sa SAD-om protiv snaga Assada, koga Rusija podržava, omelo njegove napore da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postigne dogovor o borbi na drugim poljima.

Izvor: Agencije 19.04.2018.

Close