Trampov savetnik: Srbi, iskoristite ovu šansu!

Trampov savetnik: Srbi, iskoristite ovu šansu!

Trampov savetnik: Srbi, iskoristite ovu šansu!

ODNOS SA RUSIJOM, SIRIJA, SEVERNA KOREJA i PORUKA ZA EVROPU...

 

Levandovski kaže da je Tramp neposredan u komunikaciji sa predstavnicima drugih država, da je direktan i konkretan i da ga ne treba brifovati o tome šta treba da kaže.

 

"On ima biznis pristup rešavanju stvari. Ovaj predsednik prkosi tradiciji i stvari radi na svoj način, koji se, možda, nekima ne dopada, ali naša spoljašnja politika je u poslednjih 30 godina bila neuspešna i on želi da je vodi na drugi način", kaže Levandovski i dodaje:

 

"Što se tiče Rusije, postoji isto polazište a to je da oslobodimo svet od ISIS-a (islamskih ekstremista). Mi želimo da sarađujemo sa Rusijom u tome, ali nećemo tolerisati režim Bašara al Asada u Siriji koji koristi hemijsko oružje protiv svog naroda. Ovaj predsednik Amerike je odlučan u svojim stavovima, ali želi da rešava probleme. Možda će i biti tog sastanka sa severnokorejskim vođom Kimom Džongom Unom. Kim je shvatio da ima posla sa ozbiljnim i odlučnim čovekom kad je dobio jasnu poruku: 'Ako napadnete Guam ili bilo koju američku teritoriju suočićete se sa besom i ognjem'".

 

Imao je i ovakvu opasku:

 

"Tramp vodi lične pregovore u ime Amerike i tamo gde je bio neuspeh želi da povede u drugom smeru, ne želi da dogme upravljaju njime", rekao je on, ilustrujući to primerom kada je Tramp odbio da posluša Stejt dipartment i razgovarao telefonom sa predsednikom Tajvana posle izbora.

 

"Taj razgovor je trajao 60 sekundi, iako su ga savetovali da taj razgovor ne vodi. Takve ljude, koji rade u Stejt dipartmentu, to je ono što zovemo 'dip stejt' (duboka država). Ljudi koji veruju da oni upravljaju vladom a Tramp tome staje na put i to je dobrodošla promena", smatra Trampov.

 

Što se tiče odnosa sa Evropom i Evropskom unijom, Levandovski kaže da bi i Evropa, ali i svet trebalo da slede primer SAD.

 

"Mi smo vam putokaz. Bregzit je pokazao da se ljudima ne dopada u kojem pravcu ide Evropske unija i za to Evropska unija treba da se reformiše. Pogledajte SAD, koja želi da menja one koji su decenijama državni činovnici i nisu uradili ništa. Ali, isto tako, SAD žele drugačije odnose sa EU, jer ne žele više da tolerišu da Amerikanci budu iskorišćeni lošim trgovinskim ugovorima. To je Trampovo obećanje iz kampanje - novi, bolji, ali i pravičniji odnosi, jer Amerikanci više neće biti stavljeni u lošiju poziciju".

 

Imao je i poruku za Evropsku niju: "Manite se te političke korektnosti koja je obuzela sve vlade članice".

 

Trampov savetnik: Srbi, iskoristite ovu šansu!

A GDE JE U SVEMU TOME SRBIJA?

"Ovo vam je jedinstvena prilika. Treba da iskoristite šansu, jer ne verujem da će je biti posle Trampa, kaže Levandovski

Levandovski je dao savet ne samo političkim, već i privrednim subjektima u Srbiji. 

 

"Treba više da se okrenete Vašingtonu, da dolazite, da pojačate prisustvo u Vašingtonu, tamo gde se donose odluke. Edukujte, pričajte ljudima koji donose odluke o tome kakva je vaša zemlja, dajte ideje, predlažite kako da privučete američke investitore, jer američki predsednik i njegova nova administracija upravo to cene i žele. Oni žele nove prilike. Znate, ako to vi ne uradite, meni na pamet padaju druge zemlje sveta, 174 zemlje, koje upravo to rade. Svaki dan. Na vama je, dakle, da dođete ako želite bolje odnose sa Vašingtonom", kaže Levandovski i dodaje:

 

"Ovo vam je jedinstvena prilika. Treba da iskoristite šansu, jer ne verujem da će je biti posle Trampa, kad on ode (sa vlasti), a to može da bude za dve ili za šest godina. U svakom slučaju, otići će kad on odluči. Dakle, svaki sledeći će ili biti iz političkog sistema ili će se oslanjati na ono kako se oduvek radilo u američkoj administraciji, a mi baš taj odnos želimo da promenimo".

Izneo je primer Poljske, a u svetlu jedne od odluka Trampove administracije da SAD više "neće biti svetski policajac" i neće više snositi najviše troškove u UN, odnosno neće SAD davati najviše novca.

"Poljska vlast je odlučila da uplati svoj deo novca u UN i to Tramp, kao biznismen, više vrednuje nego bilo šta drugo".

Foto:Print screen

Autor: Predrag Vujićmondo.rs

Close