Zaustaviti atmosferu straha i medijskog linča!

Zaustaviti atmosferu straha i medijskog linča!

Zaustaviti atmosferu straha i medijskog linča!

Republikanska stranka najoštrije osuđuje rastuće nasilje protiv novinara koje mora biti zaustavljeno svim zakonskim sredstvima.

Belgijskom državljaninu i novinaru Filipu Bertišanu je poslednjih nedelja prećeno proterivanju iz zemlje, što predstavlja međunarodni incident koji guši medijske slobode i doslovno brani kritičko mišljenje u Srbiji. Predsedniku Aleksandru Vučiću ne odgovaraju izveštaji profesionalnog novinara Bertišana koji svojim izveštajima zapadu prikazuje realno i poražavajuće stanje u oblasti vladavine prava, korupcije, političkog i medijskog pluralizma, kao i slobode izražavanja u Srbiji.

Novinarska udruženja NUNS i NDNV su podržali kolegu iz Belgije u ostvarenju svojih prava, što predstavlja izuzetan čin ovih institucija s obzirom na stanje u državi.

Ne treba zaboraviti i na napade koji su bili upućeni ka novinarki Tamari Skrozza zbog učešća na konferenciji za novinare povodom beogradskih izbora. Povod je bio izveštaj CRTE koji pokazuje da se, tri meseca pre zvaničnog početka izborne kampanje, predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke na TV Pink pojavljuju četiri puta više od opozicije. Kako to obično biva, na TV Pink je proglašena za „državnog neprijatelja“. Nedavno je u centru grada prećeno i Nikoli Radišiću, novinaru TV N1, dok su još napadnuti i ekipa televizije 02 i ekipa Prve televizije.

Republikanska stranka smatra da atmosferi “linča“ ka medijskom izveštavanju novinara u Srbiji doprinosi vlast - nosioci javnih funkcija koji svojim neprofesionalnim ponašanjem etiketiraju svako informisanje javnosti koje im ne odgovara, targetirajući novinare kao “strane plaćenike“ koji “rade protiv Vlade Srbije“.

Republikanska stranka podseća nadležne da poštuju zakonsku regulativu kako se ovakve i slične stvari ne bi događale i kako bi se zagarantovala sigurnost novinara i pravo na slobodno informisanje.

Republikanska stranka očekuje od nadležnih da se stane na put svim zakonskim sredstvima kako se napadi na novinare ne bi ponavljali.

Close